SKUPINA ŽABICE

vzgojiteljica: Jerneja Rojc,
pom. vzgojiteljice: Bojana Gregorčič

Tačke pomagačke v našem vrtcu

5. 2018 so na obisk v vrtec Mokronožci prišla dva terapevtska para iz Društva za terapijo s pomočjo psov. Obiskali so skupine Žabice, Čebelice in Ribice. Otroci so psa pobliže spoznali, ju pobožali, jima poslušali bitje srca, česali s temu namenjeno krtačo, nanj natikali ščipalke, jima metali žogico in se tako seznanili z nekaterimi lastnostmi psa ter se v prijetnem vzdušju zbližali z živaljo. Namen obiska je bil premagovanje strahu pred psi in ob prijetnih dejavnostih vzbuditi v otroku pozitivna čustva.

 

Zaključno srečanje skupine Žabice pri gasilcih

6. 2018 so se otroci, vzgojiteljice in starši zbrali pri gasilskem domu v Mokronogu, da skupaj zaključijo še eno uspešno šolsko leto. Otroci in vzgojiteljice so pripravili kratek program za starše, da pokažejo kaj vse že znajo, nato pa so gasilci na kratko predstavili svoje delo, pripomočke in opremo. Sledile so vodne igre v organizaciji gasilcev in velika količina vode, ki je otrokom pričarala nepozabne trenutke veselja in zabave. Na koncu so se vsi posladkali z dobrotami, ki so jih prinesli s seboj starši in polni nepozabnih vtisov zaključili srečanje.

 

ŽABICE na obisku v Veterinarski ambulanti

V skupini Žabice se v zadnjem času veliko pogovarjamo o domačih živalih in te živali včasih potrebujejo tudi pomoč, zato smo obiskali Veterinarsko ambulanto za domače živali. Prijazen veterinar nas je sprejel, povedal kaj vse pri njih počnejo, katere živali zdravijo in kako jim pomagajo. Pokazal nam je ordinacijo in nekaj veterinarskih pripomočkov. Ogledali smo si tudi operacijsko sobo, kjer potekajo operacije živali. Izvedeli smo veliko novega, videli veliko zanimivih instrumentov in sedaj vsi vemo kam moramo odpeljati bolno ali poškodovano žival. Veterinarski ambulanti Rep iz Mokronoga pa se najlepše zahvaljujemo za njihov čas in veliko novega znanja.

PREDPRAZNIČNI TEDEN V DRUŽBI DOMAČIH ŽIVALI

V skupini Žabice že nekaj časa namenjamo pozornost domačim živalim. V tem tednu pa so nas kar obiskale. V torek je vzgojiteljica Neja s seboj prinesla gekona z imenom Suzi, ki smo si ga zelo dobro ogledali in ga pobožali ter tudi prijeli. Izvedeli smo nekaj zanimivih informacij o njih. V sredo nas je obiskal vodnik psa reševalca g. Matej Dreža s svojim psičkom po imenu Brin in nas seznanil s pravilnim pristopom do psa. Pokazala sta nam nekaj vaj poslušnosti, trikov in kako se mora psa, ki je priden tudi nagraditi. Na koncu je sledilo crklanje.  V četrtek pa nas je obiskala vzgojiteljica Tanja Škarja, ki nam je prinesla pokazat pasemske kokoši, katere smo si ogledali, opisali in tudi pobožali. Živali so bile predstavljene  otrokom na njim primeren način in takšne izkušnje so za vse neprecenljive.

Obisk Jahalne šole Viktorija

Na lep sončen petek, 13. 4. 2018, smo se Žabice odpravile na pohod za Mali sonček. Naš cilj je bila Jahalna šola Viktorija v Slepšku. Ko smo prispeli na cilj, sta nas Toni in Nataša prijazno pozdravila in povabila na teraso jahalne šole.Po malici sta nam na prisrčen način predstavila konje, njihovo opremo in pripomočke. Otroci so navdušeno poslušali in na koncu še božali ponija. Na poti nazaj, smo si na Prelogah na povabilo gospe Mikec, pogledali še pasje mladičke in se polni novih vtisov vrnili v vrtec.

GREGORJEVO z dedki in babicami

V skupini Žabice smo se letos odločili obuditi star slovenski praznik ljubezni – GREGORJEVO. V vrtec smo povabili stare starše in jih povprašali o starih šegah in navadah na ta praznik. Ker pravijo, da se na gregorjevo  ptički ženijo, smo jih tudi mi izdelali iz starih zgoščenk. Dedke in babice smo razvedrili tudi s kratkim nastopom otrok in ker gre ljubezen skozi želodec, smo jih pogostili še s ptički, ki smo jih sami naredili iz kvašenega testa.

Kot zanimivost še nekaj o GREGORJEVEM:

Po številnih zapisih iz različnih slovenskih krajev je znano, da naj bi se bilo na Gregorjevo moralo samsko dekle uzreti v nebo in počakati, da vidi po njem leteti prvo ptico. Ta da ji je povedala, kakšnega moža bo dobila, če se bo to leto ženila.

Naše babice in prababice bi znale dobro povedati, kaj je nekoč pomenil današnji dan ptičje ženitve. Povezan je bil z daljšimi dnevi, ki so s seboj prinesli več dnevne svetlobe. Tako so lahko ljudje dlje časa opravljali dela pri naravni svetlobi in ne več samo ob sveči oziroma kasneje petrolejki, pravijo etnologi. Tako so v nekaterih obrtniških in delavskih krajih Gorenjske pred 2. svetovno vojno govorili, da sv. Gregor luč v vodo vrže.

Otroci so mislili, da se na ta dan ptički ne le ženijo, ampak tudi gostijo, zato so po drevju in grmičevju iskali pogače. Odrasli so jim tako ponekod začeli sčasoma tudi skrivati priboljške v grme, da so jih razveselili.

Za Gregorjevo so značilne tudi nekatere druge šege. V Prekmurju in Porabju so otroci koledovali, torej hodili od hiše do hiše in prosili za darove. Ti koledniški obhodi so nastali po ogrskem zgledu in so se ponekod ohranili do zadnje četrtine prejšnjega stoletja.

Približno do 2. svetovne vojne pa so šolarji v Beli krajini na gregorjevo hodili po hišah, preoblečeni v svatovski sprevod. Darovali so jim jajca in denar.

Stran 1 od 3123