Postaja jasno, da je pred nami izzivno obdobje za celotno družbo, še posebej pa za posameznike, ki so bolj občutljivi in dovzetni za stres. Trenutne okoliščine lahko aktivirajo močne telesne reakcije, strah, paniko. Marsikomu je ta občutek strahu, negotovosti in pomanjkanja nadzora povsem tuj in ob njem čuti polno nelagodja. S tem se ljudje soočamo na različne načine – poenostavljeno se zdaj dogaja, da nevarnost zanikamo, saj se ne želimo soočiti s tesnobo, ki jo prinaša situacija, ali pa jo še bolj katastrofiziramo.

Starši spremljajte sebe, preverite svoje počutje, svoje telo. Če čutite nelagodje v telesu, stiskanje, napetost v mišicah, plitko dihanje, tiščanje v prsih, stiskanje v trebuhu, pospešeno delovanje srca, nemir (imate stalno potrebo, da nekaj delate in se ne morete ustaviti, tapkate z nogo ob tla ali delate druge ponavljajoče gibe), ste živčni, se hitro razjezite na otroke ali moža/ženo, je to znak, da je vaš živčni sistem aktiviran, da se je v vas aktiviral strah. Poiščite vsa sredstva, ki bi vam lahko pomagala, da se umirite. V naslednji objavi vam bomo napisali nekaj idej, kako se lahko umirite.

Če čutite stisko, imate kakšno vprašanje glede vašega počutja ali počutja vaših otrok, imate kakšno težavo, povezano z otrokom, njegovim vedenjem ali čustvovanjem, želite kakšen starševski nasvet, potrebujete podporo in pogovor, se lahko obrnete name preko e-maila ana.dvorsak@osmokronog.si ali preko telefona 040 885 343 vsak dan v tednu med 8.00 in 10.00.

Želim vam čim več notranjega mira pri soočanju s situacijo,

Ana Dvoršak, svetovalna delavka